Mönsterdjupet på däck är helt sonika djupet på däckens mönster. Som du säkert sett så är ju inte däck helt blanka (om du inte kör Formel 1-bil) utan har mönster för att öka greppegenskaper och minska risk för vattenplaning.

Mönsterdjupen är det enda som greppar på underlaget och det är därför en mycket viktig aspekt när det kommer till säkerhet hos bildäck och andra däcktyper. Mönsterdjupet på däck är också en indikator för hur däcken mår. Att ha ett för lågt mönsterdjup är därför riskfyllt, särskilt under vintertiden, eftersom däckens greppförmåga då minskar kraftigt.

Vad säger lagen om mönsterdjup?

Mönsterdjupet regleras i lag. Enligt lag måste vinterdäck ha ett mönsterdjup på minst 3 mm och sommardäck ett mönsterdjup på minst 1,6 mm. Bryter man mot detta riskerar man påföljder såsom böter. Här kan du läsa om lagar och regler kring detta hos Transportstyrelsen.

mönsterdjup bildäck

Kontrollera ditt mönsterdjup

1. Det första du bör göra om du skall kontrollera mönsterdjupet är att parkera på en jämn och platt yta så att bilen inte börjar rulla. Sätt även i en växel på den avstängda bilen och lägg i handbromsen. Nu kan du börja kolla fram- och bakdäcken.

2. Använd en mönsterdjupsmätare för att kontrollera mönsterdjupet på samtliga däck. Det går även bra att mäta mönsterdjupet med en femkrona eller med en tändsticka. Kolla även på ett par olika ställen på respektive däck. Ingenstans får mönsterdjupet understiga de lagstadgade djupen enligt ovan.

Hoppas nu att du lärt dig lite mer om mönsterdjup på bildäck och ta för vana att kontrollera detta regelbundet.