Sverige är ett föregångsland för många andra länder tack vare vårt nordiska välfärdssystem. Vi har trots allt genom åren haft en robust och sakta men säkert växande ekonomi. Trots den globala krisen som slått hårt på många länders marknad har Sverige klarat sig skonsamt ur den. Det må vara nedgångar på olika håll, men det finns fortfarande många experter som ger grönt ljus för att investera sina pengar i den svenska marknaden. Framförallt nu när situationen börjar bli mer stabiliserad, inte bara i Sverige men också på en global nivå. Men hur kommer man igång med investering och vad ska man egentligen investera i? I denna guide försöker vi besvara åtminstone några av de frågorna som du förmodligen tänker på.

Vilka investeringsmetoder finns det, och vad är smartast att investera i?

stapeldiagram

Det finns en mängd olika investeringsmöjligheter idag, oavsett om det är den svenska eller globala marknaden som du vill investera i. För att inte göra investeringsvärlden allt för komplex har vi valt att diskutera de 2 mest populära metoderna; Aktier och Fonder.

Vad är aktier?

Aktier är en form för värdepapper som representerar ägandet av en del av ett företag. Detta berättigar ägaren till aktien till en andel av företagets tillgångar och vinster, vilket som är lika med hur mycket aktier de äger. Det kan kännas läskigt och allt för komplicerat att komma igång med att handla aktier. Men det behöver inte vara svårare än vad man gör det till. Vi rekommenderar att du använder dig av en webbplats som steg för steg går igenom hur man köper och investerar i aktier. En av våra favoritguider kommer från Finanso finanso.se/kopa-aktier/.

Vad är fonder?

Fonder skiljer sig i grunden från aktier på många olika sätt. Den främsta skillnaden är att aktier är andelar i ett företags ägande, medan fonder är en form för skuld som den utförande lovar att betala tillbaka. Genom att köpa en fond lånar man ut pengar under en viss period, och debiterar en ränta till företag - på samma sätt som en bank gör till de som tar ut ett lån. Fondmarknaden ger investerare en stadig källa till en regelbunden inkomst, och klassas normalt som lite säkrare än aktieinvestering. Det är dock större chans för att man ökar sin inkomst snabbare om man handlar med aktier än om man investerar i ett företags fonder.

Hur man kommer igång med investeringen

När du bekantat dig med aktier och fonder är det dags att komma igång med handeln. Det kräver lite kött på benen, och att du vågar riskera dina pengar. Chansen för att du blir av med pengarna är rätt låg, men det är också en rätt minimal chans för att du blir förmögen första gången du handlar med värdepapper. Det är en lång process, och ingen investerare har byggt upp sin förmögenhet på en dag.

För att veta vilka företag som är värda att investera i på den svenska marknaden är det viktigt att man håller sig uppdaterad. Svenska bolag är kända för att vara stabila att investera i, men det gäller att fortfarande hålla koll på börsen dagligen. Det är värt att investera i de företag som hållit sig starka under en längre tid, trots att det kan vara lockande att investera i start-ups vars ekonomi ökar hastigt.