Våren närmar sig med stormsteg och förmodligen har du kört tryggt och säker med vinterdäcken under vintern. Snart är det dags att börja fundera på bytet till sommardäcken, men innan dess kommer här ett par saker du kan tänka på innan det är dags att lämna in däcken på däckverkstad eller annan förvaring.

Kontrollera mönsterdjupet

Enligt lag skall mönsterdjupet vara minst 3 mm. Även om det är tillåtet att köra med mönsterdjup ner till 3 mm så kan det vara bra att veta att vinterdäcken vid det här laget tappat hela 40 % av bromsförmågan. Det är alltså bra om du kan byta däcken tidigare än när däcken nått 3 mm i mönsterdjup, för din och andras säkerhet. Kontrollera därför mönsterdjupet på dina vinterdäck.vinterdäck mönsterdjup och ålder

Kontrollera åldern

Allt eftersom däcken åldras så hårdnar gummit i dem. Och ju hårdare gummit blir desto mer påverkar det köregenskaperna. Nya däck är inlindande i film som förhindrar att åldrandet börjar. Men så snart man tar av filmen och börjar använda däcken så börjar de även åldras. Kemikalier i däcken saktar ner åldrandet men trots detta så bör man inte använda däck som är äldre än 3-5 år. Kontrollera därför hur gamla vinterdäcken är.

Sist men inte minns, glöm inte att vinterdäcken skall sitta på mellan 1 december och 31 mars vid vinterväglag.